Kenapa Android Lebih Baik Daripada iOS?



Android dan iOS adalah dua sistem operasi yang paling popular di dunia pada hari ini. Sering menjadi perbualan ramai apakah antara ciri-ciri yang membezakan antara kedua-dua sistem operasi ini, yang sekaligus menjadikannya sebagai salah satu sebab pengguna memilih sesuatu telefon. Pada video kali ini, kami melihat secara ringkas apakah yang dibawakan oleh kedua-dua sistem operasi ini, dan mengapa Android lebih menarik berbanding iOS.

46 Replies to “Kenapa Android Lebih Baik Daripada iOS?”

  1. Head Hunter Gaming

    Aku nak bagitau pengalaman aku pakai android dan iphone aku pakai xiaomi redmi5plus 64/4gb mmg puas hati pakai sbb battery tahan lama tp masalah delay lag main game or buka apps tu selalu ada. Untuk iphone x yg sy baru beli pula puas hati main game lancar x lag grapik tertinggi pun x masalah buka apps pun xde lag2 so kesimpulannya android bagi sy kelebihannya adalah battery dan iphone adalah performance ketika main game tp tu la iphone battery x puas cepat habis apa2 pun aku suka dua2 ios dan android masing2 ade kelebihan dan kekurangan 😀✌🏻

  2. Born2BeSmart

    Android? Kuantiti vs kualiti. Ios? Model lama bertahan bertahun. Sbb? Kualiti. Xda pulak ios ngan model mcm mcm kuar sebulan sekali mcm android model. Hehe. Tip top setahun sekali renew model baru. Dan kepada yg noob ios user tu. Tau x jailbreak iPhone boleh buat apa

  3. Rixz

    Terima kasih bang kerana beri informasi kerana dulu saya ingat IOS lebih bagus Tetapi Android lebih bagus, terima kasih bang

  4. Nur Diyana Binti Norazmi

    Tumpang menyelit sikit. Bukan nak bitter, nak cakap je few my friends yang pakai iPhone ni selalu kebosanan bila ajak hangout. Sebab iphone dorang selalu cepat mati & tak bawak powerbank. Dorang terlalu bergantung dekat powerbank. Kekadang ada yang sampai taknak main phone semata² nak jimat battery. Apoo.. kesian betul tengok

    Sekarang Android pun 6000mah okeyy battery ♥️👋

  5. Nana Comel

    Apa yg aku suka dekat iphone kamera dia bagi aku cantiklah, berbanding dengan Android kalau nk kamera Android cantik2 kena beli yg mahal baik beli iphone je

    -iphone 5 tahun guna design dia still relevan tapi Android 5 bulan je pakai org dh anggap mcm telefon lama

    -susah nk cari barang2 ganti/baiki Android so better pilih iphone je lah kan nak cari barang pun senang nk baiki pun senang ni kalau Android pergi kedai asyik2 xde and nak2 Android yg lama punya mesti xjumpa punya

    So pendapat aku better kau beli iphone je lah kan sebab mcm mudah lah kamera pun cantik and ye lah xpayah nk pergi banyak kedai nk cari barang2 dia and kau akan dapat setimpal dengan harga Yahudi tu

  6. Muhammad Syahmi

    saya baru nk beli Iphone XR tapi lepas tengok video ni urmm terus x jadi haha…bosku…bajet saya 2k kebawah fon apa yang patut saya beli ya???janji screen padu speaker padu…tak nak gaming fon…siapa boleh tlong jawab..tq

  7. MUHAMMAD SYAHRUL NAIM

    Last time I Using I Phone XS beli bukan main mahal harga dia. Then after that… i heard this Upcoming Samsung which is Galaxy Fold, walaupun harga yahudi. But i suka lipat lipat dia tu and yes Android memang bagus..
    Saya syorkan kepada yang nak guna Apple Product tu. Usah usahlah, menyesal korang beli… baik guna Android Phone…

  8. Alief

    Bagi pendapat aku,yg dah pkai ip5S sjak 6 tahun sdah smpai skarang, mmg brbaloi sgt2 takleh nak ckp,tpi dsbabkan pncipta ip asal sdah mninggal dan bralih ke org lain,aku tak pasti adkah berbaloi atau tidak utk mmliki iphone .

  9. _B3N_

    Aku lagi suka guna Android dari IOS sebab Android kita macam2 boleh buat kita boleh main game PS2 PSP bukan tu je kita boleh hack game IOS tkleh semua tu tapi IOS pun ada jugak yang bestnya macam Kamera Home Screen

  10. Top View

    Aku pengguna dari android ke ios . 🤔 . Setiap orang ada cita rasa masing2 , duit masing2 kan . Aku pakai ios sebab security ketat , tak mudah hang macam android even android 6/8gb ram . Kau pakai lah iphone 5 sekalipun , fon tu tetap tak hang . Ini pendapat aku lah . Hahaha . Yang android jangan panas pulak . Ada yang aku setuju pasal video brader ni , pasal line , battery , ya betul . Hahaha . Aku pon angin jugak pakai iphone ni 😂

  11. Brovisal V

    Speaker iphone xs lebilh bunyi bass dari pade iphone x ke.?dan bagai mane pegalaman iphone x semase play games pubg.siape yang gune xs boleh tolong komen sikit

  12. Media Pro

    iphone sbnrnya sesuai utk secondphone je bgi ak lah,, banding android kegunaan pejabat or kerja2 penting pemindahan file pantas tu yg sesuai jdi phone pertama.lgi satu tidk cerewet

  13. Øяєσミル

    Sya pakai android pada tahun 2014
    Sya bkn benci! Ye tpi dgr cerita sya
    Sya dh bermacam2 pakai jenis android
    Dri samsung,zte,leagoo,oppo,vivo
    Dri segi kalau tgk utube mmg internet stabil
    Tpi dri segi main game mmg buat sya menyakitkan hati
    Data internet sya 4G tpi bila nk main game jr data internet sya menjdi 3H jdi internet slow!
    Setiap hari sama jr! N then kwn sya ckp pakai iphone lh abih citer!
    Pada mulanya mcm blh caye ke! N then sya pun beli lah 1 iphone
    First time pakai ip dlm hati ni ewww iphone x best!
    Kemudian sya pun trylh main game and boom mmg x ada lag!
    Dri segi tgk utube sama jr mcm android x lag
    Tpi yg susahnya ip ni syarikat mereka x ada SD card!
    And BT3 cepat hbis! Tu saja yg sya x puas hati!
    Tpi beza antara iphone dgn android ni
    Android ni cpt panas! And sya selalu kene bosster up cpu android sya x nk bgi panas
    And iphone pulak tidak beberapa panas peranti walaupun sya main berjam-jam

    Tapi ini cita rasa masing2
    Bagi sya kedua-dua perangi android dgn iphone ni
    Sama2 best jr! Sama2 touch screen
    Cuma jenama berbeza

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *